Hoppa till sidans innehåll

Johnny summerar Mälarcupen 2014

05 NOV 2014 16:08
Johnny som är tränare i utvecklingsgruppen summerar helgens tävling och brottarnas insats. Mycket läsvärt och en trevlig tradition!
  • Skapad: 05 NOV 2014 16:08

Summa summarum av Mälarcupen.

Det tog sin lilla tid, eftersom jag kraschade ganska hårt på soffan efter att ha kommit hem igår, efter en lång dag med resa och allt. Men nu ska jag väl försöka mig på att summera litegrann. Återigen står jag inför dilemmat att jag inte såg allas matcher och vissa matcher är det inte mycket att säga om.

Överlag var det bra insatser och mycket bra krigande till sista sekunden. Tänker på Emils match mot killen från Umeå där Emil i frustration drar på sig en onödig varning, men ändå vänder och vinner i slutsekunderna. Läxan man kan dra där är ju att inte tjafsa med domaren under matchen, ty det hjälper sällan. Det är det som tränaren/lagledaren är till för. Brottaren ska vara helt fokuserad på matchen, så sköter ledaren pratet med domaren.

Just domarna fick sig rätt många kängor, inte bara av oss, utan även andra ledare var fruktansvärt besvikna över domarinsatsen. Jalles match mot killen från Spårvägen var ett klart tecken på en domare som inte var mogen sin uppgift. Samtidigt måste man även komma ihåg att den största anledningen till att vi har dåliga domare är för att ledare gapar och skriker på dem för minsta misstag och många lägger helt enkelt av. Och det hade nog de flesta av oss gjort till sist.

Jag förespråkar en dialog med domaren. Är jag riktigt besviken på dem så pratar jag med dem efter matchen. Kan bara domarteamet motivera sina beslut, eller till och med erkänna att det kanske var fel beslut, så köper jag det. Även de är människor. Och en bra domare lyssnar och för dialogen. Fast det här var bara en parentes i det stora sammanhanget.

Brottaranalyser då:
Jag kommer inte gå in på varenda match eller brottare. Det mesta är filmat, och det där är en jäkligt behändig grej som man kunde önskat fanns på ens egen tid. Jag uppmanar killarna att gå in och kolla på sina matcher, och då inte bara kolla så att frisyren låg rätt. Titta på det ni gör rätt och titta på det ni gör fel. Finns inget bättre sätt att förbättra sig än att själv se smågrejerna man gör rätt och fel.

Jag fick bara med mig en kille upp från min grupp, och Bastian gör faktiskt en jäkligt bra tävling och slår killar från både Norge och Finland. Han kämpar på med sina problem med nerverna, och jag gör vad jag kan för att hjälpa honom där. Även de större killarna är en starkt bidragande faktor i just det arbetet. Att se hur andra hanterar sina nerver och hur de fokuserar inför sina matcher är verktyg man kan använda på sig själv.

Och han var ju faktiskt snubblande nära att trycka dit killen från Huddinge och faktiskt ta sig till finalen, men nu blev det en bronsmatch och en klar förlust på tekniskt.
Fast även om det blev en klar förlust i bronsmatchen så var det ändå ett stort steg framåt i utvecklingen. Många gånger är Bastian väldigt givmild i sin inledning, och åker på maror efter några sekunder.
Denna motståndaren hade vi fått tips om att han gärna slår marorna, och utgångspunkten var att inte bjuda till, utan brottas tätt.
Vilket Bastian faktiskt gör jäkligt bra. Små nätta steg framåt, det är så man utvecklas. Sen kommer sjumilakliven av sig självt.

Övriga brottare då.
Jalle och Emil har jag nämnt. Dessa två fick även mötas i en bronsmatch, vilket i mina ögon blev en ganska loj historia mellan två kompisar som verkade rätt säkra på vem som skulle vinna till sist. 
Jag vet att det är en svår sak att möta sin kompis, som man tränar med varje träning, som man respekterar och är polare med.
Det är svårt att hitta den där lilla gnuttan hänsynslöshet som man skulle tagit fram mot en annan motståndare. I mina ögon var det där en match på 85-90% men man borde alltid gå på 100% i alla lägen. För mig är det respekt för motståndaren att alltid ge det sitt bästa.
Bara en tanke. Jag vet att det inte är lätt. Och jag kan ha fel.
...och egentligen vinner Emil matchen på fall, eftersom Jalle lägger sig på rygg efter sista rullningen, men Emil är snäll nog att låta honom komma undan med det.

Överlag bland de flesta så var parterrunderläget rent ut sagt hopplöst, vilket jag misstänker de flesta fått känna av på träningen ikväll. Det är en färskvara som måste nötas in, och det gör ont att göra jobbet ordentligt. Att ligga rätt är sånt som måste komma reflexartat. Det är små detaljer det handlar om, och typ det första man tappar bort när man är otränad på parterrunderläge.

Man märkte även att det är en viss skillnad på att vara junior bland seniorer, vilket Erik fick känna på lite, eller som i Steppes fall att vara ungdomsbrottare mot seniorer. Men det är tuffa matcher som utvecklar och gör en bättre. Erik tappade sin ena match för att han blev för ivrig och sprang på för mycket, och Andrija gjorde ungefär tvärtom och tappade en match för att han inte var tillräckligt desperat och kunde växla tempo i slutminuten när han låg under. Lärdomar att dra från detta såklart.

Jag skulle kunna fortsätta analysera situationer i evigheter, med 8 brottare på plats och 30 matcher totalt så skulle jag kunna fortsätta länge till. Jag nöjer mig med att säga att på en så stor tävling, med över 700 invägda brottare så är det inte så pjåkigt att komma hem med placeringarna:
Jalle 3:a. Emil 4:a Bastian 4:a Steppe 5:a och Andrija 5:a.

Min förhoppning är att till nästa år har vi fler brottare med oss, kanske rentav några av de nya tjejerna. Vi får bättre placeringar och att vi har lika roligt ihop igen.

Ska jag avsluta med något negativt så är det då domarinsatserna som jag tidigare nämnt, samt hur man skötte matchlistorna. Att sluta på den ena listan på match 288 för att på nästa lista börja på 473 är rent ut sagt bedrövligt, speciellt om man har en brottare som ska upp 474.
Även Erik råkade ut för samma sak när man hoppade nästan 30 matcher i listan, och han fick knappt fem minuter på sig att värma upp.
Men som tur är så har vi ledare som har blykoll på läget...

Stort tack till alla som varit med på resan och hjälpt till att stötta och bidra till den goda atmosfären. Alltid ett sant nöje med dessa resor.

Mvh
Johnny.

Skribent: Carl Cronbring

 SERIEN 2020/2021 


 KLUBBSHOP

Beställ Björnekulla BK:s
träningskläder på nätet!

Länk till nätbutiken!


Följ oss på Facebook och Instagram!


 Tack till

 för anslaget till träningsutrustning.


DIRMA

Läs mer!


Bingo

 

Postadress:
Björnekulla BK - Brottning
Box 59
26521 Åstorp

Besöksadress:
Västra vägen 1
26521 Åstorp

Kontakt:
Tel: +46705829650
E-post: bjornekullabk@hotmai...

Se all info